In 2013 wordt in Nederland (eveneens in de gebieden overzee) en Suriname herdacht dat het precies 150 jaar geleden is dat de slavernij werd afgeschaft. Maar zelfs na anderhalve eeuw bestaat er tussen de Nederlander en Afrikaanse Surinamer een discrepantie over het onderwerp van erkenning voor het leed dat de tot slaaf gemaakte Afrikanen werd aangedaan.

In de 50 minuten durende documentaire met de subtitel, ken je geschiedenis, maken de jonge filmmakers Carlien Megens en Erwin Veenstra een roadtrip door Suriname. Zonder vooroordelen spraken zij met wetenschappers, journalisten en mensen die toevallig op hun pad kwamen. Ze bestudeerden en bespraken met collegae journalisten in opleiding het promotieonderzoek van historicus Leo Balai dat het uitgangspunt was van het project. Hun reis leidt uiteindelijk naar de dichtstbijzijnde zandbank van de mogelijke rampplek. Megens en Veenstra maakten deel uit van de groep junior journalisten die priesteres Elly Purperhart en haar assistenten vergezelde naar de Tijgerbank in de Marowijnerivier.

Deze zandbank komt 1 maal per dag 2 uur droog te staan en is 8 kilometer lang en 7 kilometer breed. Hier werd voor het eerst, 275 jaar na de ramp, een eerbetoon gebracht aan de vermoordde ‘slaven’. De makers bleven daarbij niet geheel op afstand, maar werden onderdeel van de ceremonie ter nagedachtenis en tot rust van de omgekomenen. Langzaam maar zeker wordt duidelijk op welke manier Afrikaanse Surinamers in het dagelijkse leven maar ook in spirituele zin omgaan met het slavernijverleden.

Voor de besloten eerste vertoning wordt de pers van harte uitgenodigd. De première vindt plaats op 24 juni 2013 in de filmzaal van het Stadsarchief Amsterdam. Vóór de documentaire zal kunstenaar Loek Grootjans vertellen hoe het Slavenschip Leusden een plaats krijgt in ‘Storage for Distorted Matter’.