Tula, een vrijheidsheld van Curacao

Tula was één van de belangrijkste leiders van de grote slavenopstand in Curaçao op 17 augustus 1795. Deze dag wordt beschouwd als de start van de revolutie naar emancipatie van tot slaaf gemaakte mensen.

Op het plein voor het plantagehuis op Plantage Knip kwamen tijdens deze bewuste ochtend 40 tot 50 slaven samen en vertelden hun eigenaar, dat ze niet meer voor hem wilden werken. De opstand was begonnen. De Nationale Dag dat op de Antillen de opstand wordt herdacht en haar leiders worden geëerd is 17 augustus.

Programma herdenking Tula en het slavernijverleden

Tijdens het Grachtenfestival wordt op 17 augustus 2013 met drie speciale concerten aandacht besteed aan deze herdenking.

15.00 – 15.45 uur: Gebroeders Martina, Waalse Kerk, Walenpleintje 159

De Waalse kerk is deze middag het podium voor de muzikale broers Jorge en Jaime Martina, ook bekend als duo M’Artistics. De tenor en pianist voeren naast (licht) klassieke muziek, ook eigen bewerkingen uit van bijvoorbeeld Antilliaanse (Papiamentstalige) en Latijns-Amerikaanse volksliederen. De broers volgden hun muzikale opleiding zowel op Curaçao als in Colombia en Nederland.

Duur: 45 minuten

16.15 – 17.00 uur: Leerorkest met Izaline Calister, ponton Kloveniersburgwal 50

Het Leerorkest uit de Amsterdamse Bijlmer geeft kinderen in Amsterdam Zuidoost vanaf groep 5 tot en met groep 8 muziekonderwijs en de kans om in een echt orkest te spelen. Hiermee krijgen zij de kans hun muzikale talenten te ontdekken en te ontplooien. Het Leerorkest treedt op met niemand minder dan  de Curaçaos-Nederlandse singer-songwriter Izaline Calister.

Duur: 45 minuten

19.00 – 20.00 uur: Geen liefde zonder vrijheid, ponton Kloveniersburgwal 50

De muziektheatervoorstelling Geen liefde zonder vrijheid is gebaseerd op de Curaçaose slavenlegende van Buchi Fil. Mosa Nena is het mooiste slavenmeisje van een Nederlandse plantage op Curaçao. Sinds jaar en dag is ze de lieveling en minnares van de plantagebaas. Totdat ze de nieuwe slaaf Buchi Fil ontmoet: een grote indrukwekkende man die ondanks de zweepslagen weigert om te buigen voor zijn eigenaar. Als de hartstocht tussen hen opbloeit, heeft die voor iedereen dramatische consequenties.

Samen met zangeres Izaline Calister en acteur Kees Scholten van Het Volksoperahuis vertelt Raymi Sambo dit meeslepende en romantische verhaal. De Caribische ritmes en melodieën van zangeres Izaline Calister, twee percussionisten en een gitarist, komen op het podium samen met westerse klassieke muziek van het Dudok Strijkkwartet. Jongerendansgroep Untold Empowerment uit Amsterdam Zuidoost levert een bijdrage aan de voorstelling.