Home

De geschiedenis van de Nederlandse slavernij is een gedeelde geschiedenis. Vanaf de zeventiende eeuw werden Europa, Afrika en de Amerika's (het Caraïbisch gebied) op structurele wijze met elkaar verbonden via de zogenoemde driehoekshandel. Vanuit Nederland gingen schepen geladen met onder ander buskruit en textiel naar Afrika, waar deze producten geruild werden voor Afrikaanse mannen, vrouwen en kinderen. Deze personen werden vervolgens tot slaaf gemaakt en gedwongen om op plantages in de zogenoemde Nieuwe wereld producten te verbouwen voor de Europese markt. Als wij spreken over de Nederlandse slavernij geschiedenis dan zijn daarbij Nederlanders, Afrikanen, Surinamers en Antillianen betrokken. 

We kijken terug op ons gezamenlijk verleden en bouwen samen aan onze toekomst!

Kernboodschap

De geschiedenis van het slavernijverleden is nog lang niet uitgeschreven.  De gevoelens en betrokkenheid van nazaten zijn sterk en aanwezig. Herdenken is gedenken, is het (er)kennen van een gedeelde Nederlandse geschiedenis. Een gezamenlijk verleden dat niet vergeten mag worden. Het is de interpretatie en nabeschouwing van ons verleden met de herinneringen en tradities die we in ere houden.

We vieren 150 jaar van verbroken ketenen en streven naar  een nieuwe toekomst zonder slavernij.

Herdenkingsactiviteiten

1 JUNI 2013: Kranslegging ambtswoning Burgemeester Eberhard van der Laan
De herdenkingsactiviteiten beginnen op zaterdag 1 juni om 17 uur met een kranslegging bij de ambtswoning van de burgemeester, ooit de woning van een slavenhandelaar,en daarna een (stille) tocht over de grachten. In de avonduren is er om 19.15u een Keti Koti Tafel in Café Mansro.

26 JUNI 2013: Elieser Herdenkingsboottocht.                                                                                                                                                                                                               

In verband met de viering van 150 jaar administratieve afschaffing van de slavernij, heeft de herdenkingsbijeenkomst van Elieser een bijzonder tintje. Het Elieser straatnaambord zal onthuld worden! 

30 JUNI 2013: Kranslegging Surinameplein
Op 30 juni vindt de herdenking plaats op het Surinameplein georganiseerd door Stichting Amsterdams Centrum. Deze herdenking van de afschaffing van de slavernij, voert  het thema: "Samen Stilstaan, Leven en Vieren".

1 JULI 2013: Ontbijt op Leidseplein
De Stadsschouwburg organiseert samen met de Stichting Herdenking Slavernijverleden 2013 een ontbijt op het Leidseplein om 8.30 uur, waarna de start is van de optocht Bigi Spikri naar het Oosterpark.

30 JUNI -1 JULI 2013: Wereldpremière - Papiamentstalige Opera ‘Katibu di Shon’ met Tania Kross
De Reisopera, Stadsschouwburg en de Stichting brengen een bijzondere opera op het podium. De novelle is een ‘histoire parfumée’, een fictief verhaal gebaseerd op een kern van historische gegevens uit het boek van Carel de Haseth.

1 JULI 2013: Lesbrief voor scholen: ‘Geschiedenis van de Nederlandse Slavernij’
De lesbrief is bestemd voor leerkrachten van de zevende en achtste groep van het Primair Onderwijs en de onderbouw van het Voortgezet Onderwijs. Naast de lesbrief zijn ook onderwijsmodules ontwikkeld.

30 JUNI 2013: Symposium in De Bazel: ‘Cultureel Trauma? De Trans-Atlantische slavernij in perspectief’. Tijdens een internationaal symposium met de VU, UvA en he tMenasseh Ben Israel Instituut wordt bekeken of er een oorzakelijk verband is tussen slavernijverleden en maatschappelijke ongelijkheid.

1 JULI 2013: Nationale Herdenking Slavernijverleden in Oosterpark
Dit jaar is de nationale slavernijherdenking extra uitgebreid en iedereen is welkom. Er worden kransen gelegd en er zijn toespraken om de gevoelens over de slavernij een plaats in ons huidig bestaan te geven.

1 JULI 2013: Keti Koti Festival, de Ketenen verbroken!
Na de herdenking begint in het Oosterpark de viering van de vrijheid, het jaarlijkse Keti Koti festival. Er zijn vier podia met talloze artiesten waaronder Morgan Heritage uit Jamaica, muziek van Metropole Orkest, een openluchttentoonstelling, voorstellingen, films, en talloze kraampjes.

16-18 augustus 2013: Rialto - filmfestival

17 AUGUSTUS 2013: Grachtenfestival en Tula-herdenkingsconcert.

De Tula-herdenking dit jaar is met een uniek concert tijdens het grachtenfestival, met optreden van de zangeres Izaline Calister en het Leerorkest.

14-15 SEPTEMBER 2013: Open monumentendagen grachtengordel
De Heritage Days Amsterdam zal met het thema ‘400 jaar grachten’ de rijkdom van de grachten zichtbaar maken.

Voor uitgebreide informatie: 

/index.php/activiteiten/