Herdenking en Viering

Programmering 2013: hoogtepunten !

In het jaar 2013 wil de Stichting Herdenking Slavernijverleden 2013 samen met veel uiteenlopende instellingen en groeperingen, waaronder het NiNsee (Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis) een programma met culturele, educatieve en wetenschappelijke activiteiten organiseren in Amsterdam en in andere plekken in Nederland.Het programma voor de herdenking in 2013 wordt opgehangen aan een aantal hoogtepunten waarin uitdrukkelijk stil wordt gestaan bij de herdenking en bij activiteiten waarmee een duidelijke samenhang bestaat.

A. Start Herdenkingsjaar: 19 januari, Amsterdam, Koninklijk Instituut voor de Tropen 

Op zaterdag 19 januari 2013 vond de aftrap plaats van het herdenkingsjaar in Amsterdam in het Koninklijk Instituut voor de Tropen. Het programma bestond uit toespraken van de voorzitter van de Stichting Herdenking Slavernijverleden en van locoburgemeester Eric van der Burg van de gemeente Amsterdam. Daarnaast was er ruimte voor optredens van artiesten die ook tijdens het herdenkingsjaar op de podia zullen verschijnen. Het ging om optredens van Voiced Gospel Choir, Izaline Calister, Raymi Sambo, Untold Dance, Black Harmony.Tijdens de start waren ca. 400 mensen aanwezig.

B. Debatreeks: 15 februari, De Balie

 

Op 15 februari startte het eerste debat in De Balie. Het debat ging over de zin en onzin van een nationaal excuus voor het Nederlandse slavernij verleden. Het debat was het eerste in een serie van drie debatten. Het tweede debat vind rond 1 juli plaats en het laatste debat in het najaar.

C. Boekenweekgeschenk: 16 tot en met 24 maart

De 78ste Boekenweek draait met het thema Gouden Tijden, Zwarte Bladzijden om ons bewogen en roemrijke verleden. Om de zon- en schaduwzijde van ons verleden draait het in de Boekenweek. Om de nuances en de dilemma’s. In het kader van het geschenk wordt uitvoerig aandacht worden besteed aan het slavernijverleden. Zo wordt in het boekenweek magazine met een oplage van 103.00 exemplaren speciale aandacht gegeven aan het thema. In de bibliotheekbundel met een oplage van 61.5000 vertellen 14 bekende Nederlanders hun persoonlijke verhalen.Onder anderen Jorgen Raymann en Job Cohen staan daarbij stil bij het slavernijverleden. Op het boekenbal kreeg Cynthia Mcleod (schrijfster van hoe duur was de suiker) het podium om een toespraak te houden. Op de site van het CPNB staan tips en informatie voor scholieren (VO) i.s.m. schooltv, daarnaast komt en nog een mailing naar alle scholen.

D. Persontbijt
Storytellers in Stadsarchief, 13 mei 2013

Maandagochtend 13 mei was er een persontbijt in het Amsterdamse Stadsarchief. Daar nam de Wethouder van Burgerschap en Diversiteit, Andrée van Es, vier boeken in ontvangst van de auteurs. Deze boeken gaan over het slavernijverleden en belichten het onderwerp vanuit verschillende invalshoeken: ‘Het Kasteel van Elmina’ van Marcel van Engelen, ‘God is niet Wit’ van Gea Gort en Eva Mabayoye, de gedichtenbundel ‘Topa/Ontmoet Tula’ van Olga Orman en Giselle Ecury en als laatste met aandacht voor de kinderen ‘Eén, twee, drie, vier, Hoofddoek van Plezier’ van Jeanine en Toti Cronie. Gedurende haar dankwoord aan de auteurs benadrukte de Wethouder dat alleen als we vertellen hoe het was, het kan worden zoals het moet zijn.

E. Joan Ferrier in het radio programma Twee Dingen

Margreet Reijntjes praat met Ferrier over het belang van vieren van de afschaffing van de slavernij en over haar eigen Surinaamse wortels.Het is 150 jaar geleden dat Nederland de slavernij afschafte. Joan Ferrier, voorzitter van de stichting die de Slavernijherdenking organiseert, is te gast. Margreet Reijntjes praat met haar over de afschaffing van de slavernij en over haar eigen ervaring met gouden tijden en zwarte bladzijden.

Zie hier de link voor uitzending gemist: http://www.tweedingen.nl/15-03-2013/slavernij-afschaffing

F. John Leerdam met prof. Kwame Nimako bij Radio Recogin.

Via Radio Razo is een programma uitgezonden met de medewerking van Radio Recogin met als onderwerp: De Slavenhandel vanuit Afrika en de herdenkingsactiviteiten van de Stichting. Profesor Nimako, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, gaf aan hoe de geschiedenis in elkaar zit voor wat betreft de slavenhandel uit Afrika. John Leerdam belichtte de overwegingen van de gekozen herdenkingsactiviteiten in het jubileumjaar.

G. Zondag 23 juni bij Radio Mart.

Wethouder van Burgerschap en Diversiteit van de Gemeente Amsterdam Andrée van Es, samen met Joan Ferrier voorzitter van de Stichting Herdenking Slavernijverleden 2013 en Eddy Campbell voorzitter van Ninsee bij Gordon Cruden en Norman van Gom op Radio Mart. Het interview ging vooral over de gevoelens en betrokkenheid van nazaten en de verwachtte 'excuses' van de regering op 1 juli 2013, de 150ste nationale herdenkingsdag van het slavernijverleden. Men heeft ook stil gestaan bij de werkzaamheden van Ninsee en het uitvallen van de subsidie. Verschillende luisteraars hebben ingebeld met vragen voor de drie gasten.