Prominenten serveren gratis publiek ontbijt bij herdenking slavernijverleden

 

Maandag 1 juli van 9.00 tot 11.00 uur serveren vele prominenten op het Amsterdamse Leidseplein hun favoriete ontbijt aan de deelnemers en toeschouwers van de Bigi Spikri. Dit is de traditionele optocht naar het Oosterpark bij de herdenking van 150 jaar afschaffing van de slavernij. Bij het gratis ontbijtevenement is iedereen van harte welkom.

Karin Bloemen, Leo Blokhuis, Hadassah de Boer, Eric van der Burg, Job Cohen, Joop Daalmeijer, Hans Dagelet, Jan Driessen, Andrée van Es, Hanneke Groenteman, Oscar Hammerstein, Pieter Hilhorst, Isa Hoes, Hella en Freek de Jonge, Hans Kesting, Will Koopman, Margriet van der Linden, Rob Oudkerk, Maarten van Poelgeest, Jan Pronk, Joop van Riessen, Gerdi Verbeet en Maartje van Weegen hebben hun medewerking aan het evenement toegezegd. Zij serveren in een groot openluchtrestaurant midden op het Leidseplein koffie en thee, broodjes en croissants, eieren en porridge, muffins en pancakes. Alles wat er maar op hun eigen ontbijttafel te vinden is. Het publiek zit aan lange tafels. Vanaf de kookeilanden is er muziek van onder anderen Blaxtar en Typhoon en zijn er interviews. Het wordt een bont spektakel in het hart van Amsterdam dat de aandacht vestigt op een belangrijk deel van onze geschiedenis: de slavernij en de afschaffing ervan 150 jaar geleden.

Die geschiedenis is van grote invloed geweest op de samenstelling van de Nederlandse samenleving nu. Stadsschouwburg Amsterdam hecht er aan dit inzichtelijk te maken aan alle Amsterdammers. Daarbij wil de schouwburg solidariteit betuigen aan de Bigi Spikri, de traditionele mars naar de herdenkingsplechtigheid in het Oosterpark. Het Keti Koti Ontbijt, een initiatief van Stadsschouwburg Amsterdam in samenwerking met de Stichting Herdenking Slavernijverleden 2013, wordt geproduceerd door Frans de Vries Producties (UITmarkt).

Avondprogramma herdenking: Katibu di Shon
De officiële herdenking van 150 jaar afschaffing slavernij begint niet alleen op het Leidseplein, de ‘voortuin’ van de Stadsschouwburg, maar eindigt er ook om 20.30 uur met de wereldpremière van Katibu di Shon. Deze opera, naar een idee van en met Tania Kross, is de eerste in het Papiamento. Gebaseerd op het boek Slaaf en meester van Carel de Haseth, grijpt het verhaal terug op historische feiten en speelt het zich af tijdens de slavenopstand van 1795 in Curaçao.