Jaarlijks vindt op 17 augustus de Tula herdenking plaats. Dit is de nationale herdenking van de grote slavenopstand die plaatsvond in 1795 Curaçao o.l.v. vrijheidsstrijder Tula. Via een speciaal concert zal in het kader van het grachtenfestival aandacht worden besteed aan deze herdenking. Zo zal een optreden plaatsvinden van het Leerorkest in combinatie met een toonaangevende zangeres. Voor meer informatie:
Aan de Zuidkust, tussen de ‘Koredor’ en het Holiday Beach Hotel staat een monument dat herinnert aan de slavenopstand van 1795. Tula, Bastiaan Karpata, Pedro Wacao. Historische namen van mannen die vochten voor hun vrijheid.
Op 17 Augustus 1795 te plantage Knip weigerde een groep van veertig tot vijftig slaven nog langer voor hun eigenaar te werken. Tula was hun aanvoerder. Verhalen over de Haitiaanse opstand [1791-1794] hadden ook Curaçao bereikt en na een grondige voorbereiding sloegen Tula en zijn mannen toe. Via de plantages Lagun, Santa Cruz, Porto Marie, San Nicolas, Santa Martha, San Juan trokken zij over het eiland. Steeds meer slaven sloten zich bij hen aan. In de stad werd door de koloniale raad een offensief beraamd. Aanvankelijk stuurde men een troep soldaten. Later een klein leger omdat bleek dat het hier niet om een opstootje ging.
Op 19 september 1795 kwam een einde aan de opstand. Tula en Karpata werden overmeesterd. Op 3 oktober 1795 stierven de leiders van de opstand een publieke marteldood. Pas in 1863 werd de slavernij officieel afgeschaft. Op papier wel te verstaan. De samenleving heeft langer nodig gehad om zich aan te passen aan een leven zonder boeien. Het monument gedenkt Tula en zijn mannen, die het begin markeerden van de moeilijke en lange weg van de emancipatie van het Curaçaose volk. [Bron: Tula van Dr. J. Hartog]