VERKOCHT 10+

Hoe hard en hoe vaak moet je een man slaan, zodat zijn kind zijn pijn zal voelen?

Achter je valt de deur met een zware dreun in het slot. Je stem weerkaatst tegen het gehavende beton. Door de hoge, vuile ramen komt bijna geen daglicht naar binnen.

Welkom in de Eeuwige Werkplaats. Wetten van tijd en plaats gelden hier niet. Hier heerst uitsluitend de wet van het geld. Op deze verborgen plek worden al eeuwenlang mensen gedwongen tot arbeid. Aan het hoofd van de Eeuwige Werkplaats staat een strenge vrouw, Economia. Zij ziet de mens als een gebruiksvoorwerp. Opzichter Starek, met zijn vreemde accent en onbegrijpelijke regels, houdt met harde hand toezicht op haar ‘arbeidskrachten’: Akuba, die lang geleden op de plantages werkte en nu oud en moe is. De ijzersterke Baksteen, die eeuwig opstandig blijft. En het mooie Aziatische meisje Destiny, ooit verkocht om de schulden van haar vader te betalen. Zij zijn bezit. Goedkope mensmachines. Voor hen is elke dag hetzelfde. Totdat de straatjongen Mini-Mini de Werkplaats binnenstapt. Wie is hij? Wat zoekt hij? En waarom zet hij zijn vrijheid op het spel?

VERKOCHT is een locatievoorstelling over slavernij toen en nu. Over wreedheid en eindeloze werkdagen. Over heimwee en de troost van een klein gebaar. Over consumptie en de prijs die daarvoor wordt betaald. Maar vooral over het gevecht om mens te blijven.

VERKOCHT is een voorstelling van de Toneelmakerij over slavernij. Een samenwerkingsproject met het Scheepvaartmuseum Amsterdam en Jeugdtheater De Krakeling. Je kan VERKOCHT bezoeken in combinatie met de tentoonstelling DE ZWARTE BLADZIJDE in het Scheepvaartmuseum.

GELUIDSWANDELING > Voor de voorstellingen op zondag en voor die in de herfstvakantie kun je een geluidswandeling maken. Een tocht langs het water brengt je van het Scheepvaartmuseum (verzamelpunt) naar de Van Gendthallen. Met een koptelefoon op wandel je in een bijzonder geluidsdecor door een icoon van de Amsterdamse industriële geschiedenis, waar de Verenigde Oost-Indische Compagnie vanaf 1660 scheepswerven, pakhuizen en andere gebouwen aanlegde. Je luistert naar de reisverhalen van historische en moderne slaven, verhalen over hun hoop, verwachting, verwondering en verbazing. Reserveren is gewenst (Krakeling 020 624 51 23)

Tekst Roel Adam regie Daniel van Klaveren en Paul Knieriem artistieke coördinatie Liesbeth Coltof dramaturgie Paulien Geerlings spel Roel Adam, Nhung Dam, André Dongelmans, Peter van Heeringen, Phi Nguyen en Maureen Tauwnaar

Wie, wat, waar