Herdenkingsceremonie en Keti Koti Festival in het Oosterpark

De nationale slavernijherdenking vindt plaats op 1 juli om 13 uur in het Oosterpark. Sinds 1 juli 2000 wordt de nationale herdenking in het Oosterpark Amsterdam door vele betrokkenen, nazaten en geïnteresseerden, bijgewoond. Er worden toespraken gehouden en kransen gelegd ter nagedachtenis van degenen die hebben geleden onder de Trans Atlantische slavernij. Daarnaast wordt stilgestaan bij de slavernij van toen en van nu en hoe we de doorwerking daarvan een plaats in ons huidig bestaan kunnen geven. De koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zullen de ceremonie bijwonen. Voor meer informatie:

PERSBERICHT

Koningspaar bij Keti Koti 2013

Zijne Majesteit koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima zijn aanwezig bij de nationale herdenking op maandag 1 juli in het Oosterpark te Amsterdam.  Op maandag 1 juli 2013 is het precies 150 jaar geleden dat de slavernij in de Nederlandse koloniën werd afgeschaft.

Keti Koti 2013, traditioneel georganiseerd door het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee), zit boordevol activiteiten. Om 10.30 uur vertrekt de traditionele ‘Bigi Spikri’ optocht van looporkesten, bazuinkoren en dansende mensen in folkloristische kledij van het Leidseplein naar het Oosterpark.

Speciale gasten
Bij het slavernijmonument in het Oosterpark vindt vervolgens de nationale herdenking plaats. De herdenking begint om 13.00 uur en wordt gepresenteerd door Humberto Tan. Na een plengoffer door Marian Markelo volgen toespraken door vice-minister-president Lodewijk Asscher, burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam en de voorzitter van het NiNsee Eddy Campbell. Er worden kransen gelegd ter nagedachtenis aan degenen die hebben geleden onder de slavernij. Speciale gast is de Amerikaanse dichteres en filosofe Elizabeth Alexander; bekend van het gedicht Amistad en van “Praise Lord for the Day”, het inaugurele gedicht voor de Amerikaanse president Obama in 1989.

Stevige line-up Keti Koti Festival
Na afloop van de herdenking begint om 14.00 uur het Keti Koti Festival, dat ieder jaar ruim 40.000 bezoekers trekt. Op 4 podia in het Oosterpark worden muziek- en dansoptredens verzorgd. Onder meer het Metropole orkest en de Jamaicaanse reggae-groep Morgan Heritage treden op. Naast de podia zijn er tal van kraampjes met eten, drank en souvenirs. Zie www.ketikotiamsterdam.nl voor het volledige programma.

Live NOS uitzending
De NOS verzorgt van 12.30-14.15 uur een live-uitzending vanuit het Oosterpark.
Van 19.10-19.45 wordt op Nederland 2 een samenvatting van de dag, met reportages van de herdenking en het Keti Koti festival uitgezonden.